Höga toppar, vackra vidder, porlande bäckar och frodiga dalar – och allt på en och samma dag

Cykling

På två hjul kommer du minst dubbelt så långt som på två ben!

Att cykla i fjällen är en lekfull och rolig utmaning och ett härligt sätt att upptäcka fjällvärlden och orörd vildmark på. I Funäsfjällen finns 423 kilometer cykelleder i storslagen fjällmiljö och vare sig du kommer med familjen eller som proffscyklist så finns det gott om otrafikerade leder att välja bland. Här finns vägar och stigar som passar allt från standardcykel, till mountainbikes och avancerade downhillmaskiner. I Cykelguiden hittar du en översikt över cykelturerna med utförliga beskrivningar och svårighetsgrad.

Tännäskröket – Käringsjön.

Variant av cykeltur 36.

Ca 36/48 km.

Ca 5 timmar.

Starta vid stugknuten på Tännäskröket och anslut till cykeltur 36 vid ån Mysklan. Vägen följer Mysklans dalgång och du ser tranor som häckar ute på de vidsträckta myrarna. Snart kommer du in i Rogens naturreservat som karakteriseras av dödismorän eller Rogenmorän som den också kallas, med dess karga landskap och hundratals labyrintlika sjöar. Ta en rast vid vattenbrynet och se hur naturen speglar sig i ytan, som stundvis bryts av fiskens vak.

Mer info om turen >

Tännäskröket – Bergvallen – Klyfttjärn

Variant av Cykeltur 41. Ca 23 km, ca 2 timmar.

Starten går från Tännäskröket och leder mot vackra vyer. Följ den slingrande vägen med fin utsikt över Tännåns dalgång och gränsfjällen mot Norge. Uppe på toppen kan du njuta av hela fjällpanoramat.

Mer info om turen >

Lossen runt

Variant av cykeltur 26. Ca 55 km. Ca 4 timmar.

Ta första pedaltaget utanför din dörr på Tännäskröket och ta Krökvägen mot Lossen. Turen går både uppför och nedför, samt med planare cykling längs sjönivå. Du passerar flera sevärdheter och kallkällor där du kan fylla på din vattenflaska. Om du tar varvet söderut kan du avsluta cykelturen med ett svalkande dopp vid Tjärnbräckans badplats innan du återvänder hem till Tännäskröket.

Mer info om turen >

Tännäskröket – Valmåsen

Variant av Cykeltur 35. Ca 10 km. Ca 1,5 timmar.

Den här turen går förbi Tännån, gårdarna och badplatsen i Tjärnbräcka och fram till sjön Lossen som är Sveriges tionde största kraftverksdamm. Läs på informationsskyltar om hur byn Valmåsen, med ett 15-tal gårdar omvandlades till sjöbotten.

Mer info om turen >

Fler cykelleder i området >

 

 

Landsvägscyckling – Fin asfalt på fjället och vidunderliga vyer

LÄNGD 48 km
HÖJDMETER 426 m
SVÅRIGHETSGRAD Blå

BESKRIVNING
På fin asfalt, högt upp på fjället, går denna tur. Det kan vara svårt att tro att det finns så här vackra vägar att cykla på i Sverige. Turen startar vid Tännäskröket i Tännäs by. Några knixiga backar börjar turen efter väg 311 mot Högvålen. Här kommer du slås av den vackra härjedalska naturen, renarna och samebyarna du passerar.

Detta gör du rullandes på fin asfalt som anlades 2019, högt uppe på fjället. Vägen följer naturen och det skapar en fin känsla i cyklingen. Väl framme i Högvålen finns en fin fikaplats på högsta punkten mitt i byn. Har avnjuter du medhavd fika innan du vänder tillbaka samma väg. Har ni ork kvar i benen så är det bara att fortsätta på 311. Vyerna tar aldrig slut.

På Tännäskröket finns fika och god lunch att avsluta dagen med.

SEVÄRDHET: Sveriges högst belägna by

Länk till alla turer i Funäsfjällen:

TIPS FÖR EN LYCKAD CYKELRESA

Att cykla med ryggsäck känns ofta klumpigt så ta med så lite packning som möjligt så får du roligare cykling och kan njuta av att smidigt ta dig fram genom den storslagna naturen. Cykelhjälm är en självklarhet även om inte farten alltid är så hög. Stanna då och då och njut av den vackra naturen, svalka ansiktet i en fjällbäck och ät en god matsäck i det fria. Glöm inte vattenflaskan, den kan lätt fyllas på i en fjällbäck eller kallkälla längs vägen. Ett par extra strumpor kan också vara skönt som ombyte. Trots utmärkta leder och beskrivningar i cykelguiden så rekommenderar vi att ni tar med en fjällkarta på er tur. Låt kroppen återhämta sig i bastun och bubbelpoolen i SPA-kåtan och unna dig en härlig middag på restaurang Árran som final på en bra cykeltur!

 

Välj cykelguiden som tillval när du bokar ditt boende

Boka ditt boende här

Hyr din mountainbike här

hyr cykel från 1 dag upp till 1 vecka